Olcsó vagy drága laminált padlót válasszunk?

2012-05-15

Az olcsóság-drágaság mindig nehéz kérdés, hiszen egy olcsó termék is lehet kiváló, és fordítva. A drágával is pórul járhatunk. A Laminált padlók esetében viszont tartja magát a „minél drágább, annál jobb minőségű” elve.

Ha olcsó Laminált padló mellett döntünk

Az olcsó Laminált padlóknál érdeklődjünk a HDF középréteg sűrűségéről, mert ez erősen befolyásolja a padló benyomódási ellenállását. Egy kevésbé sűrű HDF középréteg esetében a bútorok lábainál tartós sérülés keletkezhet a Laminált padló felületén, szélsőséges esetben a padló be is szakadhat. Még az avatatlan szem számára is látszik, hogy a padló felülete műanyag.

A kevésbé költséges Laminált padló felületi dekor választéka kisebb, a motívumok sűrűn ismétlődnek, ezért nem adják vissza a valódi fa változatosságát. Ügyeljünk a klikk rendszer szerkezeti kialakítására is, mert ha ez nem megfelelő, nagyobb felületre fektetve a padló szétnyílhat. Előfordulhat a piacon nút-csapban ragasztható burkolat, de ezt ne válasszuk, mert ezek a csatlakozások már nem felelnek meg a modern elvárásoknak. Ez elavult technológia.

Az olcsó Laminált padlók felületét gyakran nem impregnálják, ezért hamarabb jelentkeznek illesztési problémák.

A drága, de minőségi Laminált padló

A minőségi Laminált padlóknál a gyártó nagy hangsúlyt fektet a rövid, és hosszú oldali klikk rendszerre, így nagyobb felületre is anélkül fektethető, hogy a padló szétnyílna. A gyártók ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a HDF lemez keménységére. Fontos a drágább termékeknél, hogy a dekorok száma ritkábban ismétlődik, emiatt élethűbb és változatosabb a felületük. A minőségi Laminált padló UV-álló, nem fakul ki.

Vásárlás előtt ezt vizsgáljuk meg

Laminált padló vásárlása előtt a mintapanelen ellenőrizzük az élek illeszkedését, hogy tökéletesen illeszkednek-e az egymáshoz ragasztott panelek. Ha körömmel megkapargatjuk, akkor a jól illesztett paneleken egyáltalán nem akad a körmünk, ellenkező esetben a minőség nem megfelelő és a sarkok könnyebben töredeznek, pattogzanak. Ez utólag csak panelcserével orvosolható.