Mihez válasszuk a laminált padlót?

2012-05-15

Komoly fejtörést okoz a Laminált padló kiválasztásánál, hogy mihez igazodjunk. A lakásunk bútorzatához, az uralkodó színekhez, esetleg a kiegészítőkhöz, a világításhoz? Megmutatjuk a kiinduló pontot.

A Laminált padló és otthonunk hangsúlyos részei

Elsősorban azt döntsük el, hogy mire fektetnénk a hangsúlyt otthonunkban: az épület szerkezetéhez köthető dolgok dominálnak vagy a bútorok, a kiegészítők a fontosak. Ha az épület szerkezetét tartjuk szem előtt, akkor válasszunk frízes, rajzosabb, dinamikusabb felületű Laminált padlót. Ügyeljünk arra, hogy a markáns színű, kisebb, hangsúlyos mintázat látványa sokszorosára erősödik egy nagy felületen. Ezért nagyobb helyiségbe válasszunk kevésbé dinamikus megjelenésű Laminált padlót, ezzel jobban elérjük a kívánt hatást.

Ha a bútorokat hangsúlyoznánk, úgy visszafogott mintázatú, vagy minta nélküli Laminált padlót válasszunk. Ebben az esetben uralkodjanak a visszafogott, pasztellszínek. Ezáltal a bútorok és a kiegészítők is jobban érvényesülnek. Beltéri ajtóinkat ugyancsak a fenti szempontok szerint válasszuk és igazítsuk a Laminált padlóhoz.

A Laminált padló, mint stílusteremtő

A Laminált padló lamelláinak számával, illetve a felületi mintázattal befolyásolhatjuk az enteriőr stílusát. Divatos, ha az egyébként mediterrán stílusra jellemző, strukturáltabb felületű, kapart, markáns megjelenésű padlókat választjuk a minimál stílushoz is. Ezek a Laminált padlók ily módon skandináv jegyeket becsalogatva, jól használhatók a nyers pala, nyers beton felületekhez. Ekkor viszont a bútorok ne fa színűek, hanem inkább festettek legyenek. A minimálhoz jól illik még a letisztultabb fa mintázat, és az egylamellás svéd padló jellegű Laminált padlók. Választhatunk ide nyersfa bútorokat és ajtót is, melyek ugyancsak jól illenek hozzá.

A klasszikus stílusú lakásba a hármas osztatú, háromlamellás vagy kétlamellás Laminált padló illik. Ennél a stílusnál törekedjünk természetes fahatásra. A klasszikus stílushoz legjobban illő parketta minták a tölgy, a kőris, a bükk és az egzóták, a merbau.

A mediterrán stílushoz, ugyancsak a markáns, flóderes erős páccal kezelt, egylamellás padlók valók.