Laminált padló vizes helyiségekbe

2012-05-15

Lehetnek rendhagyó lakberendezési elképzeléseink, vagy extra igényeink. A Laminált padló esetében egyik sem akadály, ám néhány szempontra tekintettel kell lennünk. Hogyan és miképpen „viselkedik” a Laminált padló vizes, párás helyiségekben?

Manapság egyáltalán nem földtől elrugaszkodott elképzelés, hogy konyhánkat, fürdőszobánkat meleg burkolattal, Laminált padlóval burkoljuk. Ez egyrészt divatos, másfelől látványra és tapintásra is kellemes, meleg érzetet ad. Csakhogy a nem szokványos elképzelések nagyobb odafigyelést igényelnek.

Egyes gyártók engedélyezik a Laminált padlók fektetését vizes helyekre: fürdőszobába, konyhába. Ekkor mindig vizsgáljuk meg, hogy a Laminált padló élei impregnáltak legyenek, ám még így se tegyük ki a Laminált padló felületét tartósan víz hatásának. Ezek a padlók csak felületi vízállóságot garantálnak. Ha a Laminált padló alá folyik a víz, az ugyanúgy megtámadja a felületet, mint egy nem vízálló burkolat esetében. Az eredmény penészedés, dohosodás lehet, míg végül tönkremegy a padló.

Nagyon fontos, hogy a dilatációk réseit mindig ki kell tömíteni rugalmas tömítőanyaggal vagy alumínium szalaggal. Ez ugyanis meggátolja, hogy a padló alá folyjék a víz. Ha látjuk, hogy víz maradt a Laminált padló felületén, azonnal töröljük fel.

Ezek a padlók közületi igénybevétel esetén jobban ellenállnak a sáros, havas belépőknek.