Laminált padló vagy szalagparketta?

2012-05-15

A Laminált padló és Szalagparketta közötti különbséggel nagyon fontos tisztában lennie annak, aki lakásépítéskor vagy felújításkor e két burkolat típus közül választana. Nézzük át, mitől más a Laminált padló és mi jellemző a szalagparkettára. És vessünk egy pillantást még két másik meleg burkolatra.

A legfontosabb, amit tisztázni kell, hogy egyáltalán miben különbözik egymástól a padló és a parketta. A különbség közöttük a kopóréteg vastagsága. A szabvány szerint ugyanis a 3 mm-nél vastagabb kopórétegű meleg burkolatot szalagparkettának, ami ez alatt van, azt furnér padlónak nevezik.

Laminált padló

A Laminált padló a meleg burkolatok családjába tartozik. Jellegzetessége, hogy felületén egy fautánzatú műanyag felület látható, ami tulajdonképpen egy fotónyomat. A Laminált padló középrétege HDF lemez. Tudnunk kell, hogy minden padló több rétegből áll össze, ezek közül a Laminált padló háromrétegű. Az alsó réteg egy műanyag tartó réteg, a középső HDF egy nagyon kemény réteg, végül a tetején található laminátum az, ami tökéletesen hasonlít a fafelületre.

A Laminált padló fektetése után, használat közben tapasztalhatjuk, hogy lépéseink kopognak a padlón. Ennek oka az, hogy a Laminált padló alsó és felső rétege műanyagból készül, így ez alig nyeli el a lépésink által keletkezett hangokat.

A Laminált padló esetében többféle felületi megjelenésre – antikolásra, fózolásra – nyílik lehetőség. A minőségi Laminált padlók felülete annyira élethű, hogy egy laikus szemlélő számára fel sem tűnik, hogy a fa nem valódi. Fontos azt is tudnunk, hogy a Laminált padló soha nem csiszolható és nem lakkozható.

A Laminált padló vastagsága fontos tényező. Minél vastagabb a Laminált padló teljes szerkezete, annál öntartóbb, klikk rendszere annál stabilabb és az esetleges aljzat hibákat is jobban áthidalja. Célszerű vásárlás előtt megvizsgálni a Laminált padló beépíthetőségi magasságát, különben fektetés után az ajtónyílásokban okozhat problémát. A teljes vastagsághoz számoljuk hozzá a közbenső réteget is, azaz a lépészaj csökkentő réteget.

Ha lakásfelújításnál különféle okok miatt nem szednénk fel a régi burkolatot, akkor egyes esetekben a már meglévő burkolatra is fektethető a Laminált padló. Ezzel kapcsolatban azonban feltétlenül kérjük ki szakember tanácsát.

Szalagparketta

A Szalagparketta ugyancsak többrétegű meleg burkolat, ezen belül a faparketták csoportjába sorolható. A Szalagparketta minden egyes rétege fa, azaz nem tartalmaz műanyag részeket. A Szalagparketta használata során sokkal jobb hőérzetet nyújt, mint a Laminált padló, vagy egy hideg burkolat. Felülete kellemes a talpunknak, egyáltalán nem érezzük hidegnek.

A Szalagparketta felső kopórétege valódi nemes fa, nem fotó felület. Előnye, hogy míg a Laminált padló felületén egy ismétlődő fényképet láthatunk, addig a Szalagparketta felülete a valódi fának köszönhetően mindenhol egyedi. 3,6 mm-es kopórétegnek köszönhetően a Szalagparketta 2-3 alkalommal csiszolható. Így a Szalagparketta előállítási költsége alacsonyabb, mivel nem tömör nemes fát használnak, csupán a felső rétege nemes fa.

A szalagparkettát három réteg alkotja: felül található a kopó réteg, ami csiszolható, középen az ellenhúzó réteg, alul pedig a hosszanti furnér réteg. Ezek a rétegek egymáshoz ragasztva biztosítják azt, hogy az egyes rétegek nem mozdulnak el, nem deformálódnak. Mivel az elmozdulás minimális, a hagyományos tömör fapadlóval ellentétben a deformáció is minimális. Ehhez persze rendeltetésszerűen kell használni a szalagparkettát.

A Szalagparketta klikkes rendszer segítségével ún. úsztatott eljárással fektethető, nem szükséges a telibe ragasztás, ezáltal fektetése idő- és költségkímélő.

Tömör fapadló és furnér padló

Érdemes még szót ejteni két ismert meleg burkolat típusról. Ezek egyike a tömör fapadló, mellyel kapcsolatban az a tévhit él, hogy a 22 mm-es tömör fapadlókat a felület aljáig csiszolják. Ez nincs így. Ez a padlótípus csak a nút tetejéig csiszolható.

A másik típus a furnér padló, mely a meleg burkolatok egyik alternatívája. A furnér padlót három réteg alkotja. A középső réteg itt szintén HDF, de az alsó és a felső réteg valódi faanyag. A kopóréteget furnér réteg alkotja, amit késelési eljárással hántanak le a fáról, majd ezt ragasztják a középrétegre. Ennek köszönhetően a furnér padlónál minden egyes panel egyedi. A fa felület miatt használat közben kellemes, meleg érzetet biztosít.