Laminált padló lerakása saját kezűleg

2012-05-14

Aki gyakorlott a burkolásban, még akkor is, ha nem szakember, annak nem jelent nagy gondot saját kezűleg lefektetni a Laminált padlót. Azonban néhány dologra még így is ügyelni kell.

Hét tanács Laminált padló lerakásához

A Laminált padló lefektetését a tapasztaltabb ezermesterek saját kezűleg is kivitelezhetik. A gyártók a Laminált padló csomagolásában feltüntetnek egy lerakási útmutatót, így minimális szerszám igénnyel házilag is elkészíthető. Kövessük az útmutatót.

Fordítsunk figyelmet az ajtótokok és falak találkozásánál a peremhézagok megtartására. Lehetőség szerint az ajtótokokat burkolás után építsük be, ha ezt nem lehet, vágjuk ki a tokot és csúsztassuk alá a Laminált padlót.

Vigyázzunk a meglévő ajtóknál a padló vastagságára. Előfordulhat, hogy az ajtólap aljából vágni kell, különben az ajtót nem tudjuk becsukni. Vizsgáljuk meg, hogy az ajtó visszavágható-e és milyen mértékben.

Ügyeljünk a panelek téglakötésben való eltolására. 30 cm-nél ne legyen kisebb a soronkénti két rövid oldal találkozása. Ha mégis így jön ki a folytatás, ezt a panelt tegyük félre és kezdjük másikkal, vagy vágjuk annyira vissza, hogy a 30 cm-es eltolást megkapjuk.

Célszerű figyelni a szegélyléc felrakásánál a sarokpontok tökéletes illeszkedésére, ezeken ugyanis sok múlik az esztétikai megjelenés szempontjából. Törekedjünk arra, hogy a szegélylécek illesztése minél kevésbé feltűnő helyre essen.

Ha nincs speciális eszközünk, amivel a csatlakozásokat összevágjuk, használjunk gérládát.

Ha nem boldogulunk, bízzuk a munkát szakemberre, különben a kísérletezésnek a Laminált padló látja a kárát.