Hova fektessünk laminált padlót?

2012-05-15

Még mielőtt könnyelműen döntenénk a Laminált padlóval kapcsolatban, fontos tudnunk azt is, hogy Laminált padlót hova, milyen felületre, milyen helyiségekbe lehet fektetni.

Mely helyiségekbe alkalmas a Laminált padló?

Laminált padlót kizárólag belső térben használjunk, kültérre a Laminált padló alkalmatlan. Beltérben viszont a Laminált padló bármelyik helyiség padlójának burkolására megfelelő, természetesen figyelmet fordítva a padló kopásállóságára és felületi vízállóságára. Folyosóra, nappaliba közepes igénybevételi osztályba sorolt padlót válasszunk, míg közületi használatra minél magasabb kopásállósági és igénybevételi osztályba tartozó mellett döntsünk. Közületi felhasználásnál kérjük ki szakember véleményét!

Az aljzat állapota és a Laminált padló fektetése

Az aljzat a burkolás előtt legyen száraz és pormentes. A beton nedvességtartalma nem haladhatja meg a 2,5 CM %-ot. (A CM a beton nedvességét mutatja százalékban.) Ajánlott a már elkészült és száraz aljzatra egy párazáró fólia fektetése, ez megakadályozza, hogy a betonban bent maradt pára alulról megtámadja a padló alsó rétegét. Ha párazáró fólia nélkül burkoltunk és a padló nedvességet kapott, meg kell vizsgálni, milyen mértékben sérült a klikk rendszer, illetve látható-e penészedés a padló alján. A penészedés egészségügyi szempontból is fontos. Az elázott, súlyosan penészes Laminált padló cserére szorul.

Következő réteg a lépészaj csökkentő réteg, amely egy 2 mm-es habfólia. Fontos, hogy a fólia jó minőségű legyen. A kevésbé jó minőségű fóliák nyitott cellákkal rendelkeznek, így ezek a terhelés során elveszítik rugalmasságukat és nem nyerik vissza a formájukat. A következmény súlyos lehet. Például a szobában, a kanapéval terhelt sarokban a bútor elmozdítása után a padló és a szivacsréteg között légrés keletkezik, így azt érezzük, hogy a padló mozog a talpunk alatt. A jó minőségű, zárt cellás lépészaj csökkentő fóliák a terhelés után is tartják a vastagságukat, efféle „balesetek” nem történhetnek.

A padlót ún. úsztatott eljárással ajánlott fektetni. Ez azt jelenti, hogy a paneleket ragasztás nélkül fektetjük. Előnye, hogy a lefektetett Laminált padló bármikor visszabontható, és egy új lakásba átvihető, illetve sérülés esetén roncsolás nélkül cserélhető. Telibe ragasztásnál viszont nehéz a panelek cseréje és azok nem visszabonthatók.

A Laminált padló járulékos anyagai

A Laminált padló fektetéséhez az alábbi anyagokra és eszközökre van szükség: párazáró fólia, lépészaj csökkentő réteg, szegélyléc (és ehhez rögzítő klipsz), burkolatváltó profil. A Laminált padló nem igényel ragasztást.