A laminált padló választási szempontjai

2012-05-15

Amikor a lakásépítés vagy felújítás során, netán egy közületi tér burkolása előtt a Laminált padló kiválasztásának fázisába értünk, jó, ha tudjuk, hogy mi alapján keressük meg a számunkra megfelelő padlót. Nem is gondolnánk, mi mindenre kell tekintettel lennünk. Most ebben segítünk.

A Laminált padló kopásállósága

A burkolat kiválasztásánál elsősorban a kopásállóságot és a megjelenést vizsgáljuk meg.

De mit takar a kopásállóság? Ez olyan tényező, ami az igénybevétel erőssége szerint sorolja osztályba a burkolatokat. A burkolat gyártója a termék csomagolásán feltünteti az igénybevételi osztályt és a kopásállóságot. A magyar szabvány szerint a 33-as igénybevételi osztály és az AC5-ös kopásállóság a legmagasabb érték, vagyis ez a legjobb.

A Laminált padló felületi megjelenése

Ugyancsak fontos választási szempont a Laminált padló felülete. Legyünk tekintettel lakásunk stílusára, színeire és igyekezzünk ezekhez megfelelő felületű Laminált padlót választani. Gondoljuk végig azt, hogy a burkolat inkább dekoráljon vagy az is elég, ha funkcionálisan jelenik meg a térben.

A felületi megjelenésnél fontos tényező lehet a Laminált padló fózolása. De mit is jelent ez? A Laminált padlók éleit a gyártók 45 fokban lecsiszolják, így a két panel összepattintásakor V-alakú fuga keletkezik. Előnye, hogy ez jobban hangsúlyozza a padló panelek szélességét és hosszúságát. Minél nagyobb a helyiség annál mutatósabb egy hosszabb, szélesebb panel. Egyes gyártók a fózolásokat festik, míg mások dekorfóliát használnak. Utóbbi mutatósabb, és ellenállóbb.

A Laminált padló éleinek impregnálása

Ugyancsak fontost szempont, hiszen az élek impregnálása a Laminált padló élettartamát is befolyásolja. Egyes gyártók a panelek csatlakozását impregnálják, ezáltal minimálisra csökkentik a napi felmosás által keletkezett sérüléseket. A rossz vagy hiányos impregnálás következménye, hogy az illesztéseknél rövid időn belül ún. táskásodás jelenhet meg.

Laminált padló közületi használatra

Ha közületi használatra vásárolnánk Laminált padlót, úgy válasszuk a legmagasabb kopásállóságú és igénybevételi osztályozású terméket. Ügyeljünk arra, hogy az élek impregnálva legyenek. Készüljünk fel, hogy közületi igénybevételnél a Laminált padlók könnyen sérülnek és károsodnak, ezért a gyártók a garancia tekintetében kevesebbet vállalnak.