A laminált padló választási szempontjai

2012-05-15

Amikor a lakásépítés vagy felújítás során, netán egy közületi tér burkolása előtt a Laminált padló kiválasztásának fázisába értünk, jó, ha tudjuk, hogy mi alapján keressük meg a számunkra megfelelő padlót. Nem is gondolnánk, mi mindenre kell tekintettel lennünk. Most ebben segítünk.

A Laminált padló kopásállósága

A burkolat kiválasztásánál elsősorban a kopásállóságot és a megjelenést vizsgáljuk meg.

De mit takar a kopásállóság? Ez olyan tényező, ami az igénybevétel erőssége szerint sorolja osztályba a burkolatokat. A burkolat gyártója a termék csomagolásán feltünteti az igénybevételi osztályt és a kopásállóságot. A magyar szabvány szerint a 33-as igénybevételi osztály és az AC5-ös kopásállóság a legmagasabb érték, vagyis ez a legjobb.

A Laminált padló felületi megjelenése

Ugyancsak fontos választási szempont a Laminált padló felülete. Legyünk tekintettel lakásunk stílusára, színeire és igyekezzünk ezekhez megfelelő felületű Laminált padlót választani. Gondoljuk végig azt, hogy a burkolat inkább dekoráljon vagy az is elég, ha funkcionálisan jelenik meg a térben.

A felületi megjelenésnél fontos tényező lehet a Laminált padló fózolása. De mit is jelent ez? A Laminált padlók éleit a gyártók 45 fokban lecsiszolják, így a két panel összepattintásakor V-alakú fuga keletkezik. Előnye, hogy ez jobban hangsúlyozza a padló panelek szélességét és hosszúságát. Minél nagyobb a helyiség annál mutatósabb egy hosszabb, szélesebb panel. Egyes gyártók a fózolásokat festik, míg mások dekorfóliát használnak. Utóbbi mutatósabb, és ellenállóbb.

A Laminált padló éleinek impregnálása

Ugyancsak fontost szempont, hiszen az élek impregnálása a Laminált padló élettartamát is befolyásolja. Egyes gyártók a panelek csatlakozását impregnálják, ezáltal minimálisra csökkentik a napi felmosás által keletkezett sérüléseket. A rossz vagy hiányos impregnálás következménye, hogy az illesztéseknél rövid időn belül ún. táskásodás jelenhet meg.

Laminált padló közületi használatra

Ha közületi használatra vásárolnánk Laminált padlót, úgy válasszuk a legmagasabb kopásállóságú és igénybevételi osztályozású terméket. Ügyeljünk arra, hogy az élek impregnálva legyenek. Készüljünk fel, hogy közületi igénybevételnél a Laminált padlók könnyen sérülnek és károsodnak, ezért a gyártók a garancia tekintetében kevesebbet vállalnak.

Hova fektessünk laminált padlót?

2012-05-15

Még mielőtt könnyelműen döntenénk a Laminált padlóval kapcsolatban, fontos tudnunk azt is, hogy Laminált padlót hova, milyen felületre, milyen helyiségekbe lehet fektetni.

Mely helyiségekbe alkalmas a Laminált padló?

Laminált padlót kizárólag belső térben használjunk, kültérre a Laminált padló alkalmatlan. Beltérben viszont a Laminált padló bármelyik helyiség padlójának burkolására megfelelő, természetesen figyelmet fordítva a padló kopásállóságára és felületi vízállóságára. Folyosóra, nappaliba közepes igénybevételi osztályba sorolt padlót válasszunk, míg közületi használatra minél magasabb kopásállósági és igénybevételi osztályba tartozó mellett döntsünk. Közületi felhasználásnál kérjük ki szakember véleményét!

Az aljzat állapota és a Laminált padló fektetése

Az aljzat a burkolás előtt legyen száraz és pormentes. A beton nedvességtartalma nem haladhatja meg a 2,5 CM %-ot. (A CM a beton nedvességét mutatja százalékban.) Ajánlott a már elkészült és száraz aljzatra egy párazáró fólia fektetése, ez megakadályozza, hogy a betonban bent maradt pára alulról megtámadja a padló alsó rétegét. Ha párazáró fólia nélkül burkoltunk és a padló nedvességet kapott, meg kell vizsgálni, milyen mértékben sérült a klikk rendszer, illetve látható-e penészedés a padló alján. A penészedés egészségügyi szempontból is fontos. Az elázott, súlyosan penészes Laminált padló cserére szorul.

Következő réteg a lépészaj csökkentő réteg, amely egy 2 mm-es habfólia. Fontos, hogy a fólia jó minőségű legyen. A kevésbé jó minőségű fóliák nyitott cellákkal rendelkeznek, így ezek a terhelés során elveszítik rugalmasságukat és nem nyerik vissza a formájukat. A következmény súlyos lehet. Például a szobában, a kanapéval terhelt sarokban a bútor elmozdítása után a padló és a szivacsréteg között légrés keletkezik, így azt érezzük, hogy a padló mozog a talpunk alatt. A jó minőségű, zárt cellás lépészaj csökkentő fóliák a terhelés után is tartják a vastagságukat, efféle „balesetek” nem történhetnek.

A padlót ún. úsztatott eljárással ajánlott fektetni. Ez azt jelenti, hogy a paneleket ragasztás nélkül fektetjük. Előnye, hogy a lefektetett Laminált padló bármikor visszabontható, és egy új lakásba átvihető, illetve sérülés esetén roncsolás nélkül cserélhető. Telibe ragasztásnál viszont nehéz a panelek cseréje és azok nem visszabonthatók.

A Laminált padló járulékos anyagai

A Laminált padló fektetéséhez az alábbi anyagokra és eszközökre van szükség: párazáró fólia, lépészaj csökkentő réteg, szegélyléc (és ehhez rögzítő klipsz), burkolatváltó profil. A Laminált padló nem igényel ragasztást.

Laminált padló ápolása

2012-05-15

Ahhoz, hogy a Laminált padló felülete hosszú évekig hibátlan maradjon, a rendeltetésszerű használat mellett a megfelelő ápolásra is szükség van. Milyen ápolást igényel a Laminált padló?

Mitől óvjuk a Laminált padlót?

Fontos követelmény, hogy a Laminált padló ápolása során a padló felülete minél kevesebb vizet kapjon. A túlzott áztatás során a parketta panelek kontúrja kirajzolódik, ez zavaró látványú lehet. Maga a klikk rendszer is sérülhet. Utána pedig már hiába szárad ki a Laminált padló, eredeti formáját nem nyeri vissza.

Kerüljük a Laminált padló súrolását, sikálását, mert ezek karcolják a padló felületét. Törekedjünk arra, hogy a bejárati ajtó külső és belső oldalára egyaránt terítsünk lábtörlőt és vigyázzunk a cipővel behordott kavicsokra. Utóbbiak ugyanis szintén csúnyán karcolják a padlót.

Mivel és hogyan ápoljuk a Laminált padlót?

A Laminált padlót nyugodtan porszívózhatjuk, és használjunk kimondottan Laminált padló ápolására kifejlesztett szereket. A makacs, zsíros szennyeződéseket ezek a szerek eltávolítják és csillogóvá teszik a padló felületét. Használjunk téglalap alakú fejjel ellátott feltörlő mopot, mert ez kevés vizet szív fel és könnyen kicsavarható.

Szőnyeget is fektethetünk a Laminált padlóra, de egyes szőnyegeknél előfordulhat, hogy csúsznak. Ekkor gondoskodjunk csúszásmentesítésről. Ha nedves a Laminált padló, ugyancsak csúszhat, ezért mindig várjuk meg a felület száradását.

Laminált padló fektetése meglévő burkolatra

2012-05-15

Lakásfelújításkor előfordulhat, hogy a régi, már nem mutatós burkolat felszedésére technikai okok miatt nincs lehetőség. Ekkor érdemes megfontolni a Laminált padló fektetését a régi burkolatra.

Mely meglévő burkolatra fektethetünk Laminált padlót?

Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy a már meglévő burkolatra fektessük a Laminált padlót. Hideg burkolatnál fontos, hogy a burkolat felülete egyenletes legyen. Két méterenként maximum 2 mm lehet a szintkülönbség. Vizsgáljuk meg, hogy a meglévő hideg burkolat stabil-e, nem mozog, nem üreges.

Szőnyegpadlóra nem ajánlott Laminált padlót fektetni, mert a meglévő szőnyegben rengeteg atka és por található, amit nehezen vagy egyáltalán nem lehet kitakarítani. Ebben az esetben szedjük fel a szőnyegpadlót és készítsünk új fogadófelületet.

Régi Laminált padlóra ne fektessünk újat, mert a két lépészaj csökkentő réteg miatt hullámzó mozgást tapasztalunk majd, ezáltal sérül a klikk rendszer.

Régi csaphornyos faparketta esetében vizsgáljuk meg, hogy a parketta nem nyikorog, nem mozog lépéskor, illetve sík, egyenletes a felület. Ha ez rendben van, akkor fektethető az új Laminált padló.

Bármelyik régi burkolatra is fektessünk Laminált padlót, a rétegrendet minden esetben tartani kell: párazáró fólia, lépészaj csökkentő réteg, végül a Laminált padló.

Laminált padló fektetésének iránya

2012-05-15

Akár magunk fektetjük a Laminált padlót, akár szakemberre bízzuk, el kell döntenünk, hogy a padlót milyen irányban fektessük. Íme, néhány praktikus szempont.

Öt tanács a Laminált padló fektetési irányához

A Laminált padló fektetésének iránya mindig egyedi elképzeléseken alapszik. Általában a beeső fény felé érdemes fektetni a Laminált padlót, hosszanti irányban.

Egy keskeny folyósón hosszanti irányba célszerű fektetni a Laminált padlót, mert ez szélesíti a teret. Ekkor kettő vagy több lamellás terméket válasszunk.

Hálószobába ajánlott a több lamellás Laminált padló, mert nagyon kevés látszik a padlóból és egy 1 lamellás svédpadló kevésbé érvényesülne a szűk térben.

Az enteriőrtől függően adódhat, hogy a bútorokon futó mintázathoz igazodik a Laminált padló fektetése. Ezzel megnyugtató hatású belső teret teremthetünk

Érdekes megjelenést kölcsönözhetünk a helyiségnek, ha 45 fokban átlósan fektetjük a Laminált padlót. Ez ugyan több vágási veszteséggel jár, viszont eltérünk a szokott iránytól, izgalmassá téve így az enteriőrt.

Laminált padló lerakása saját kezűleg

2012-05-14

Aki gyakorlott a burkolásban, még akkor is, ha nem szakember, annak nem jelent nagy gondot saját kezűleg lefektetni a Laminált padlót. Azonban néhány dologra még így is ügyelni kell.

Hét tanács Laminált padló lerakásához

A Laminált padló lefektetését a tapasztaltabb ezermesterek saját kezűleg is kivitelezhetik. A gyártók a Laminált padló csomagolásában feltüntetnek egy lerakási útmutatót, így minimális szerszám igénnyel házilag is elkészíthető. Kövessük az útmutatót.

Fordítsunk figyelmet az ajtótokok és falak találkozásánál a peremhézagok megtartására. Lehetőség szerint az ajtótokokat burkolás után építsük be, ha ezt nem lehet, vágjuk ki a tokot és csúsztassuk alá a Laminált padlót.

Vigyázzunk a meglévő ajtóknál a padló vastagságára. Előfordulhat, hogy az ajtólap aljából vágni kell, különben az ajtót nem tudjuk becsukni. Vizsgáljuk meg, hogy az ajtó visszavágható-e és milyen mértékben.

Ügyeljünk a panelek téglakötésben való eltolására. 30 cm-nél ne legyen kisebb a soronkénti két rövid oldal találkozása. Ha mégis így jön ki a folytatás, ezt a panelt tegyük félre és kezdjük másikkal, vagy vágjuk annyira vissza, hogy a 30 cm-es eltolást megkapjuk.

Célszerű figyelni a szegélyléc felrakásánál a sarokpontok tökéletes illeszkedésére, ezeken ugyanis sok múlik az esztétikai megjelenés szempontjából. Törekedjünk arra, hogy a szegélylécek illesztése minél kevésbé feltűnő helyre essen.

Ha nincs speciális eszközünk, amivel a csatlakozásokat összevágjuk, használjunk gérládát.

Ha nem boldogulunk, bízzuk a munkát szakemberre, különben a kísérletezésnek a Laminált padló látja a kárát.

Laminált padló mennyiségének becslése

2012-05-13

Mielőtt nekiindulunk Laminált padlót vásárolni, számoljuk ki a pontos mennyiséget. Mire figyeljünk?

A Laminált padlót négyzetméterre számoljuk. Normál esetben 3-5 százalék vágási veszteséget mindenképpen kalkuláljunk bele a burkolás során.

Ha a helyiségekben sok a ferde fal, illetve vannak egyedi építészeti megoldások, a vágási veszteségek ennek függvényében változhatnak. Erről vásárlás előtt tájékozódjunk, kérdezzünk meg szakembert.

A szegélyléc mennyiségének kalkulálásakor célszerű a falak hosszát összeadni, de az ajtókat is számoljuk bele. Ez azért fontos, mert így megfelelő mennyiséget kapunk, és a gérvágás során kieső rövid darabokat sem kell a végén felhasználnunk.

 

Laminált padló vagy szalagparketta?

2012-05-15

A Laminált padló és Szalagparketta közötti különbséggel nagyon fontos tisztában lennie annak, aki lakásépítéskor vagy felújításkor e két burkolat típus közül választana. Nézzük át, mitől más a Laminált padló és mi jellemző a szalagparkettára. És vessünk egy pillantást még két másik meleg burkolatra.

A legfontosabb, amit tisztázni kell, hogy egyáltalán miben különbözik egymástól a padló és a parketta. A különbség közöttük a kopóréteg vastagsága. A szabvány szerint ugyanis a 3 mm-nél vastagabb kopórétegű meleg burkolatot szalagparkettának, ami ez alatt van, azt furnér padlónak nevezik.

Laminált padló

A Laminált padló a meleg burkolatok családjába tartozik. Jellegzetessége, hogy felületén egy fautánzatú műanyag felület látható, ami tulajdonképpen egy fotónyomat. A Laminált padló középrétege HDF lemez. Tudnunk kell, hogy minden padló több rétegből áll össze, ezek közül a Laminált padló háromrétegű. Az alsó réteg egy műanyag tartó réteg, a középső HDF egy nagyon kemény réteg, végül a tetején található laminátum az, ami tökéletesen hasonlít a fafelületre.

A Laminált padló fektetése után, használat közben tapasztalhatjuk, hogy lépéseink kopognak a padlón. Ennek oka az, hogy a Laminált padló alsó és felső rétege műanyagból készül, így ez alig nyeli el a lépésink által keletkezett hangokat.

A Laminált padló esetében többféle felületi megjelenésre – antikolásra, fózolásra – nyílik lehetőség. A minőségi Laminált padlók felülete annyira élethű, hogy egy laikus szemlélő számára fel sem tűnik, hogy a fa nem valódi. Fontos azt is tudnunk, hogy a Laminált padló soha nem csiszolható és nem lakkozható.

A Laminált padló vastagsága fontos tényező. Minél vastagabb a Laminált padló teljes szerkezete, annál öntartóbb, klikk rendszere annál stabilabb és az esetleges aljzat hibákat is jobban áthidalja. Célszerű vásárlás előtt megvizsgálni a Laminált padló beépíthetőségi magasságát, különben fektetés után az ajtónyílásokban okozhat problémát. A teljes vastagsághoz számoljuk hozzá a közbenső réteget is, azaz a lépészaj csökkentő réteget.

Ha lakásfelújításnál különféle okok miatt nem szednénk fel a régi burkolatot, akkor egyes esetekben a már meglévő burkolatra is fektethető a Laminált padló. Ezzel kapcsolatban azonban feltétlenül kérjük ki szakember tanácsát.

Szalagparketta

A Szalagparketta ugyancsak többrétegű meleg burkolat, ezen belül a faparketták csoportjába sorolható. A Szalagparketta minden egyes rétege fa, azaz nem tartalmaz műanyag részeket. A Szalagparketta használata során sokkal jobb hőérzetet nyújt, mint a Laminált padló, vagy egy hideg burkolat. Felülete kellemes a talpunknak, egyáltalán nem érezzük hidegnek.

A Szalagparketta felső kopórétege valódi nemes fa, nem fotó felület. Előnye, hogy míg a Laminált padló felületén egy ismétlődő fényképet láthatunk, addig a Szalagparketta felülete a valódi fának köszönhetően mindenhol egyedi. 3,6 mm-es kopórétegnek köszönhetően a Szalagparketta 2-3 alkalommal csiszolható. Így a Szalagparketta előállítási költsége alacsonyabb, mivel nem tömör nemes fát használnak, csupán a felső rétege nemes fa.

A szalagparkettát három réteg alkotja: felül található a kopó réteg, ami csiszolható, középen az ellenhúzó réteg, alul pedig a hosszanti furnér réteg. Ezek a rétegek egymáshoz ragasztva biztosítják azt, hogy az egyes rétegek nem mozdulnak el, nem deformálódnak. Mivel az elmozdulás minimális, a hagyományos tömör fapadlóval ellentétben a deformáció is minimális. Ehhez persze rendeltetésszerűen kell használni a szalagparkettát.

A Szalagparketta klikkes rendszer segítségével ún. úsztatott eljárással fektethető, nem szükséges a telibe ragasztás, ezáltal fektetése idő- és költségkímélő.

Tömör fapadló és furnér padló

Érdemes még szót ejteni két ismert meleg burkolat típusról. Ezek egyike a tömör fapadló, mellyel kapcsolatban az a tévhit él, hogy a 22 mm-es tömör fapadlókat a felület aljáig csiszolják. Ez nincs így. Ez a padlótípus csak a nút tetejéig csiszolható.

A másik típus a furnér padló, mely a meleg burkolatok egyik alternatívája. A furnér padlót három réteg alkotja. A középső réteg itt szintén HDF, de az alsó és a felső réteg valódi faanyag. A kopóréteget furnér réteg alkotja, amit késelési eljárással hántanak le a fáról, majd ezt ragasztják a középrétegre. Ennek köszönhetően a furnér padlónál minden egyes panel egyedi. A fa felület miatt használat közben kellemes, meleg érzetet biztosít.

Laminált padló vizes helyiségekbe

2012-05-15

Lehetnek rendhagyó lakberendezési elképzeléseink, vagy extra igényeink. A Laminált padló esetében egyik sem akadály, ám néhány szempontra tekintettel kell lennünk. Hogyan és miképpen „viselkedik” a Laminált padló vizes, párás helyiségekben?

Manapság egyáltalán nem földtől elrugaszkodott elképzelés, hogy konyhánkat, fürdőszobánkat meleg burkolattal, Laminált padlóval burkoljuk. Ez egyrészt divatos, másfelől látványra és tapintásra is kellemes, meleg érzetet ad. Csakhogy a nem szokványos elképzelések nagyobb odafigyelést igényelnek.

Egyes gyártók engedélyezik a Laminált padlók fektetését vizes helyekre: fürdőszobába, konyhába. Ekkor mindig vizsgáljuk meg, hogy a Laminált padló élei impregnáltak legyenek, ám még így se tegyük ki a Laminált padló felületét tartósan víz hatásának. Ezek a padlók csak felületi vízállóságot garantálnak. Ha a Laminált padló alá folyik a víz, az ugyanúgy megtámadja a felületet, mint egy nem vízálló burkolat esetében. Az eredmény penészedés, dohosodás lehet, míg végül tönkremegy a padló.

Nagyon fontos, hogy a dilatációk réseit mindig ki kell tömíteni rugalmas tömítőanyaggal vagy alumínium szalaggal. Ez ugyanis meggátolja, hogy a padló alá folyjék a víz. Ha látjuk, hogy víz maradt a Laminált padló felületén, azonnal töröljük fel.

Ezek a padlók közületi igénybevétel esetén jobban ellenállnak a sáros, havas belépőknek.

Mihez válasszuk a laminált padlót?

2012-05-15

Komoly fejtörést okoz a Laminált padló kiválasztásánál, hogy mihez igazodjunk. A lakásunk bútorzatához, az uralkodó színekhez, esetleg a kiegészítőkhöz, a világításhoz? Megmutatjuk a kiinduló pontot.

A Laminált padló és otthonunk hangsúlyos részei

Elsősorban azt döntsük el, hogy mire fektetnénk a hangsúlyt otthonunkban: az épület szerkezetéhez köthető dolgok dominálnak vagy a bútorok, a kiegészítők a fontosak. Ha az épület szerkezetét tartjuk szem előtt, akkor válasszunk frízes, rajzosabb, dinamikusabb felületű Laminált padlót. Ügyeljünk arra, hogy a markáns színű, kisebb, hangsúlyos mintázat látványa sokszorosára erősödik egy nagy felületen. Ezért nagyobb helyiségbe válasszunk kevésbé dinamikus megjelenésű Laminált padlót, ezzel jobban elérjük a kívánt hatást.

Ha a bútorokat hangsúlyoznánk, úgy visszafogott mintázatú, vagy minta nélküli Laminált padlót válasszunk. Ebben az esetben uralkodjanak a visszafogott, pasztellszínek. Ezáltal a bútorok és a kiegészítők is jobban érvényesülnek. Beltéri ajtóinkat ugyancsak a fenti szempontok szerint válasszuk és igazítsuk a Laminált padlóhoz.

A Laminált padló, mint stílusteremtő

A Laminált padló lamelláinak számával, illetve a felületi mintázattal befolyásolhatjuk az enteriőr stílusát. Divatos, ha az egyébként mediterrán stílusra jellemző, strukturáltabb felületű, kapart, markáns megjelenésű padlókat választjuk a minimál stílushoz is. Ezek a Laminált padlók ily módon skandináv jegyeket becsalogatva, jól használhatók a nyers pala, nyers beton felületekhez. Ekkor viszont a bútorok ne fa színűek, hanem inkább festettek legyenek. A minimálhoz jól illik még a letisztultabb fa mintázat, és az egylamellás svéd padló jellegű Laminált padlók. Választhatunk ide nyersfa bútorokat és ajtót is, melyek ugyancsak jól illenek hozzá.

A klasszikus stílusú lakásba a hármas osztatú, háromlamellás vagy kétlamellás Laminált padló illik. Ennél a stílusnál törekedjünk természetes fahatásra. A klasszikus stílushoz legjobban illő parketta minták a tölgy, a kőris, a bükk és az egzóták, a merbau.

A mediterrán stílushoz, ugyancsak a markáns, flóderes erős páccal kezelt, egylamellás padlók valók.

Olcsó vagy drága laminált padlót válasszunk?

2012-05-15

Az olcsóság-drágaság mindig nehéz kérdés, hiszen egy olcsó termék is lehet kiváló, és fordítva. A drágával is pórul járhatunk. A Laminált padlók esetében viszont tartja magát a „minél drágább, annál jobb minőségű” elve.

Ha olcsó Laminált padló mellett döntünk

Az olcsó Laminált padlóknál érdeklődjünk a HDF középréteg sűrűségéről, mert ez erősen befolyásolja a padló benyomódási ellenállását. Egy kevésbé sűrű HDF középréteg esetében a bútorok lábainál tartós sérülés keletkezhet a Laminált padló felületén, szélsőséges esetben a padló be is szakadhat. Még az avatatlan szem számára is látszik, hogy a padló felülete műanyag.

A kevésbé költséges Laminált padló felületi dekor választéka kisebb, a motívumok sűrűn ismétlődnek, ezért nem adják vissza a valódi fa változatosságát. Ügyeljünk a klikk rendszer szerkezeti kialakítására is, mert ha ez nem megfelelő, nagyobb felületre fektetve a padló szétnyílhat. Előfordulhat a piacon nút-csapban ragasztható burkolat, de ezt ne válasszuk, mert ezek a csatlakozások már nem felelnek meg a modern elvárásoknak. Ez elavult technológia.

Az olcsó Laminált padlók felületét gyakran nem impregnálják, ezért hamarabb jelentkeznek illesztési problémák.

A drága, de minőségi Laminált padló

A minőségi Laminált padlóknál a gyártó nagy hangsúlyt fektet a rövid, és hosszú oldali klikk rendszerre, így nagyobb felületre is anélkül fektethető, hogy a padló szétnyílna. A gyártók ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a HDF lemez keménységére. Fontos a drágább termékeknél, hogy a dekorok száma ritkábban ismétlődik, emiatt élethűbb és változatosabb a felületük. A minőségi Laminált padló UV-álló, nem fakul ki.

Vásárlás előtt ezt vizsgáljuk meg

Laminált padló vásárlása előtt a mintapanelen ellenőrizzük az élek illeszkedését, hogy tökéletesen illeszkednek-e az egymáshoz ragasztott panelek. Ha körömmel megkapargatjuk, akkor a jól illesztett paneleken egyáltalán nem akad a körmünk, ellenkező esetben a minőség nem megfelelő és a sarkok könnyebben töredeznek, pattogzanak. Ez utólag csak panelcserével orvosolható.

Vinyl padló

2012-05-15

padló burkolóból gazdag a kínálat és mindig vannak forradalmian új anyagok és megoldások. Ezek egyike a Vinyl padló. Ismerkedjünk meg vele.

A Vinyl padló jellemzői, tulajdonságai

Korunk új találmánya a Vinyl padló, mely megtévesztésig hasonlít a Laminált padlóra és a hideg burkolatra, ám bizonyos esetekben jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

A vinyl egy speciális felület. Teljes anyagában vízálló, ezért alternatíva olyan intézmények burkolásánál, ahol a felület nagy igénybevételnek van kitéve. Létezik 42-43 kopásállósági osztályozású Vinyl padló, mely lényegesen magasabb igénybevételre alkalmas, mint a Laminált padló.

A Vinyl padló előnye, hogy melegebb hatást kölcsönöz a lábnak, mint a Laminált padló, ezáltal komfortosabb. Ugyancsak pozitív tulajdonsága az alacsony beépítési magasság, ami a ragasztott Vinyl padlónál 2-2,5 mm, klikkesnél 5 mm teljes vastagságot jelent.

A teljes vízállóságnak köszönhető, hogy a Vinyl padló nyugodtan alkalmazható fürdőszobába, szaunába, azaz olyan helyekre, ahol nagyfokú nedvességnek van kitéve a padlófelület. Lakóházba, közületi terekbe ugyancsak megfelelő.

A Vinyl padló egy új generációja a melegburkolati rendszereknek, számos előnyének köszönhetően felválthatja a Laminált padlókat. Ár tekintetében vetekszik a minőségi Laminált padlókkal.

A Vinyl padló fektetése

A Vinyl padló fektetésénél fontos a tökéletes aljzat, ez nagymértékben befolyásolja a padló optikai megjelenését. A Vinyl padló fektetését könnyíti, hogy ezek a padlók egy éles késsel méretre vághatók, ezért nem keletkezik por és minimális a hulladék. Halkan és gyorsan végezhető a munka. A Vinyl padlókat célszerű ún. PU ragasztóval az aljzathoz rögzíteni. A ragasztó választásánál kérjük ki a gyártó tanácsát.